Akülerin üzerinde son kullanma tarihi yazmaz. Çünkü akülerin son kullanma tarihleri pek çok farklı koşula bağlı olarak değişebilir. Bunlar; sıcaklık, kullanım sıklığı, kullanım amacı, çalıştırma şekli, aldığı darbeler, kullanıldığı süre gibi pek çok farklı değişkene bağlıdır. Bu sebeple akülerin üzerinde son kullanma tarihleri yazmasa da üretim tarihleri bulunmaktadır. Bu üretim tarihleri her marka ve üretildiği ülke için farklılık gösterebilir.
İnci Akü Üretim Tarihi Nerede Yazar?
İlk olarak akünüzün ön yüzeyinde dikine olarak yazan etiketi bulmaya çalışın. Bazı akülerde 4 bazılarında ise 6 hatta 7 farklı rakam yazabilir. Çoğunlukla akü üretim tarihi dört haneli olarak yazar.
Örnek vermek gerekirse akünüzün üzerinde 1043 yazıyorsa 2023 yılının 104. Günün de üretilmiş olduğu belirtilmektedir. Eğer bu rakam daha fazlaysa ay ve gün olarak verilebilir. Yine buna bir örnek vermek gerekirse akünüzün üzerinde 09033 yazıyorsa bu seferde 2023’ün üçüncü ayının 9. Gününde üretilmiş olduğu yazmaktadır.
Akülerin Üretim Tarihleri Hakkında Bilgi
Aküler normal ürünler gibi gg/aa/yy olacak şekilde üretim tarihi barındırmazlar. Bunun ilk nedeni bir son kullanma tarihlerinin olmaması ikinci nedeni ise rafta bekleme sürelerinin belirlenmesi içindir. Bu sebeple tüm dünyada (küçük farklılıklar olsa da) akülerin tarih bilgileri birbirine benzerdir.
İnci Akü dışında başka akülerde de benzer bilgilerle karşılaşmak mümkündür. Örnek vermek gerekirse akünüzün üzerinde 0421 yazıyorsa 2021 yılında 4. Hafta üretildiği anlamı çıkmaktadır.
Neden Bu Şekilde Bir Yazım Yapılıyor
Aküler arasında bir tercih yapmak istediğiniz ilk baktığınız andan itibaren üretim tarihi en son olan aküyü net bir şekilde fark etmeniz mümkün olmaktadır. Kullanıcıların doğrudan istedikleri aküyü satın almaları açısından bu tarih bilgisi son derece büyük bir önem arz eder.
Elbette akülerin raf ömürleri bulunur. Birkaç ay beklemiş bir akü her zaman için kullanışsız değildir. Yine de rafta en az bekleyen akünün satın alınması kullanıcı açısından son derece mantıklı bir seçenek olabilir. Akü markaları çoğunlukla bekleme sürelerinin maksimum miktarını garanti içerisinde belirtirler.
Örneğin 1 sene raf ömrüne sahip olan pek çok akü markası akülerini 6. Aydan itibaren raftan indirmektedir. Bekleme süresi akünün içerisinde bulunan bazı parçaların oksitlenmesine neden olabilir. Bir akü ne kadar kaliteli de olsa her bekleyen güç kaynağı zaman içerisinde oksitlenmeye karşı direnemeyecektir.
Akü Üzerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Öncelikle akü alışverişi yapmadan önce doğru adresi tercih etmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Hem ürettiği ürünün arkasında duran hem de kullanıcı memnuniyetine önem veren bir markadan yana tercihinizi kullanın. Bu sayede sorun olma ihtimali minimum olacaktır. Herhangi bir sorun yaşansa da marka ürünün arkasında durur ve değişim & garanti işlemleri hızlıca başlar.
Aracınızın ihtiyacına uygun güce sahip akü tercih edin. Bu konuda lpgli araçlar için farklı, start stop özelliği bulunan araçlar için farklı ya da dizel araçlar için farklı akü tercih etmek gerekir. Bunun için gerekli bilgiyi aracınızın kullanma kılavuzunda bulabilirsiniz.
Aklınıza takılan ve netlik kazandıramadığınız tüm soruları bir uzmana danışın. Akü gibi araçların kullanılmasının ardından birebir değişim imkânı olmayabilir. Bu sebeple ihtiyacınızı karşılamayacak bir aküye ödeme yapmayın.
Tüm akülerde üretim tarihi son derece önemlidir. Sırf markasından dolayı raf ömrü çok olan bir ürünü tercih etmemeye özen gösterin. Şunu unutmayın ki, rafta bekleyen bir akü ile aralıklarla şarj olan bir akü arasında çok ciddi farklar vardır.