Araçların sağlıklı bir şekilde çalışması için faal bir aküye ihtiyaç duyulmaktadır. Araç aküleri her marşa bastığınızda bünyesindeki enerjisi ile aracınızın ilk adımı atmasını sağlar. Peki ama araç aküleri ortalama ne kadar ömre sahiptir? Ne kadar süre içerisinde değiştirilmelidir. Araç akülerinin son kullanma tarihleri var mıdır? İşte bu soruları sizin için cevaplandırdık.
Araç Akü Ömrü Ne Kadardır?
Aküler aracınızın ihtiyaç duyduğu enerjiyi depolayan ve ihtiyacınız olduğunda serbest bırakan araçlardır. Aynı zamanda süreklilik sağlanması için düzenli olarak şarj edilmesi gerekir. Uygun koşullara bağlı olarak şarja verdiği tepki değişkenlik göstermektedir.
Bu sebeple araç aküleri için ortalama bir ömür vermek mümkün değildir. Normal aküler Türkiye piyasalarında minimum 1 sene garanti altında satılır. Marka ve özelliklerine bağlı olarak bu süre 5 – 7 seneye kadar uzayabilir.
Yine de uygun şartların sağlanmaması durumunda bu süreden daha öncede akü ömrü tükenebilir.
Akülerin Son Kullanma Tarihi Var mı?
Hayır akülerin son kullanma tarihleri yoktur. Yalnız üretim tarihleri bulunur. Bu da aküler hakkında fikir verecektir. Uygun saklama koşulları altında en fazla 6 ay önce üretilmiş aküleri tercih etmeniz önerilir. Bunun öncelikli nedeni ise rafta bekleyen akülerin zaman içerisinde deşarj olmasıdır. Bu tarz sorunlarla karşılaşmamak adına akünüzü satın aldığınız noktalara dikkat etmeniz önem arz eder.
İnternet üzerinden akü satarken de güvenilir, daha öncesinde pek çok alışveriş yapılmış adreslerden alım yapmanız önerilmektedir. Bir de doğal olarak akü tiplerine göre bir ömür sıralaması olduğunu belirtebiliriz. Bunu sulu tip akülerde daha çok altı ay öncesinde üretilmiş olması önemlidir. Kuru tip akülerde bu süre 9 aya kadar uzayabilir. Jel aküler ise daha uzun ömürlü olduğu için bir seneye kadar kullanılmasında bir sorun bulunmamaktadır. Kullanım Koşulları Akü Ömrüne Etki Eder mi?
Akü ömrüne kullanım koşulları doğrudan etki eder. Aracın çalıştırılma sıklığı, akünün ne sıklıkla şarj edildiği, sıcaklık, aküden beslenen birimler doğrudan akü kullanımına etki eder.
İlk olarak akü ömrünü hızlı bir şekilde azaltan etmen sıcaklıktır. Akü kullanımı için en ideal sıcaklık olarak 23 – 26 derece arası kabul edilir. Düşük sıcaklıklarda akünün çalışma kapasitesi ciddi miktarda azalırken, yüksek sıcaklıklarda akünün ömrünü azaltmaktadır. Daha sıcak şehirlerde araç aküsünün ömrünün daha kısa sürede bittiğini unutmamak gerekir. Bunun dışında araç çalışmıyor bile olsa, bazı aksamları sürekli olarak elektrik sarfiyatı yaptığından dolayı araçların aralıklarla çalışması ve akünün şarj edilmesi önem arz eder.
Akü Neden Biter?
Bu sorunun her araç ve her kullanım şekli için ayrı bir cevabı olabilir. Genellikle akü bitmesi, akünün ömrünü tamamlaması ile ortaya çıkar. Artık akü eski kapasitede şarj alamayacağı için ilk boşlukta kendi elektriğini tamamen harcayacak ve artık çalışamayacak bir duruma gelecektir. Bunun dışında aşırı güç çekimi de akü bitmesine neden olabilir. Farların açık kalması, araç içerisinde bazı elektrik tesisatında arızaların bulunması ya da tüm sistemler normal çalışsa bile aracın şarj olamaması gibi birtakım nedenlerle akü azalarak bitebilir. Herhangi bir sebep olmamasına rağmen akünüz hiç beklemediğiniz bir anda tamamen bitebilir. Bu sebeple de geçmiş kullanım alışkanlıklarına göz atmak gerekebilir.
Bunlara Dikkat!
Akünüzü aralıklarla kontrol edin. Aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız bile aralıklarla çalıştırarak akünün şarj olmasını sağlayın. Akünün daha uzun ömürlü olması için doğru şekilde saklanması gerektiğini unutmayın. Mümkünse akünüzün ve aracınızın bulunduğu yeri aşırı sıcak ve soğuk hava koşullarından, nemden ve rutubetten uzak tutmaya çalışın.